headline.png
MENU
Overskrift:
Mere end 100g kød pr. 100g færdigvare
Spørgsmål:
Hvordan kan der være anvendt mere end 100g kød pr. 100g færdig spegepølse ?
Svar:
Varedeklarationen på vores etiketter er fremstillet i overensstemmelse med de love og regler, der er fremsat af Fødevarestyrelsen. Når vi fremstiller spegepølser sker det ved, at vi hakker og blander kødet med salt og krydderier, hvorefter farsen stoppes i tarm. Derefter gennemgår spegepølserne en tørrings- og modningsproces, hvorunder vandindholdet i pølserne mindskes.

Når vi efterfølgende skal beregne hvor meget kød der er i den færdige spegepølse, starter vi med at se på, hvor meget der er tilsat farsen. Den mængde kød sættes i relation til den færdige spegepølse, der er røget og tørret. Dette vil i nogle tilfælde betyde, at der er mere end 100% kød, da vandindholdet i kødet forsvinder under tørringsprocessen.

Eksempel:
Til 100g fars bruges for eksempel 79g svinekød. Under tørrings- og modningsprocessen fordamper der vand ud af spegepølserne, hvorved de oprindelige 100g fars efter tørringsprocessen nu vejer 73g. Det betyder, at vi har 73g færdig spegepølse, men brugte 79g kød. 79g delt med 73g giver en procent på 108%, hvilket er hvad vi lovmæssigt skal deklarere. Indholdet af kød vil derfor i dette tilfælde skulle deklareres: ”Til 100g færdigvare er anvendt: Svinekød 108g.”